Archive for the ‘Uncategorized’ Category

Volumul omagial 80 de ani cu Nichita Stanescu lansat la Madrid

Posted by Sorin-Mihai Grad On December - 30 - 2013ADD COMMENTS

Sambata, 28 decembrie 2013, s-a lansat la Madrid volumul omagial “80 de ani cu Nichita Stanescu”, la care au colaborat mai multi scriitori si artisti plastici spanioli si romani. Evenimentul marcheaza sfarsitul anului comemorativ 2013, cand s-au implinit 80 de ani de la nasterea poetului.

 

Aparuta la Editura Niram Art, editia este ingrijita de Tudor Serbanescu, artist plastic roman stabilit in Spania si cuprinde o selectie din poeziile lui Nichita Stanescu, traduse in limba spaniola de scriitorul Fabianni Belemuski, impreuna cu ilustratii si eseuri despre opera poetului. Read the rest of this entry »

Jean Negulesco a lăsat prin testament burse tinerilor români

Posted by Sorin-Mihai Grad On March - 21 - 2013ADD COMMENTS

wwww.romanipentruolume.ro

 

 

Convins că viaţa sa a fost un miracol, regizorul român Jean Negulesco n-a uitat nicio clipă de ţara sa natală, în ciuda faimei de care se bucura în rândul americanilor. Astfel, după o viaţă plină de succese dar şi de ghinioane, atât profesionale cât şi personale, simţind că sfârşitul i se apropie chinuit fiind de o serie de probleme grave de sănătate, Jean priveşte cu nostalgie la România şi îi dedică un ultim omagiu. În testamentul său el roagă ca tinerii români talentaţi, în domeniul artei, să fie ajutaţi cu o bursă de studiu care să-i poarte numele. Un gest exemplar care denotă o structură sufletească aparte a unui om ce a înţeles că doar împreună putem forma un viitor frumos pentru generaţia care ne precede.

 

Rog ca executorul meu să creeze un fond cu numele «Jean Negulesco Trust Fund», pentru a ajuta tinere talente din România, un băiat şi o fată, din domeniul artei – muzică, literatură, pictură, sculptură, balet, teatru, regie, cinematografie – să-i ajute să-şi petreacă trei ani în străinătate, la un Colegiu adecvat, de preferinţă la Paris, Roma sau în Statele Unite, în scopul de a-şi putea afirma PERSONALITATEA în domeniul pe care şi l-au ales. Pentru aceşti doi tineri se vor asigura pe parcursul celor trei ani condiţii de viaţă adecvate, nu de lux. Vârsta lor va fi cuprinsă între 18 şi 25 de ani. Ei vor fi ajutaţi şi sfătuiţi de prietenii mei, Anne Head la Paris şi profesorul Mihnea Gheorghiu în România.” (Jean Negulesco, Manuela Cernat, Editura alo, Bucureşti!, Bucureşti, pag. 191) Read the rest of this entry »

Tiff – Ziua 5

Posted by Ştefan Bolea On June - 6 - 2012ADD COMMENTS

Mlaştina (r. Guy Édoin, 2011, Canada). Un alt film ratat din competiţie. Mlaştina, debutul regizorul canadian Édoin, este total neconvingător. Morala productiei: dacă ne-a lovit criza, ne cheamă pământul. Am primit lecţii nedorite despre moşirea unei viţici şi despre ingineria modernă a forării unei fântâni. După accidentul figurii paterne, acţiunea putea să se intensifice cu 200%. În schimb, ca în Kuma, revine tema substituţiei. Şi cea a complexului lui Oedip, pe care-l rezumă într-o formă clasică Jim Morrison: „father I’d like to kill you, mother I want to fuck you.” Iar banală şi lipsită de sens tema homosexualităţii infantile, care putea fi filtrată poetic şi care în producţia canadiană nu ajută cu nimic desfăşurării acţiunii. OK, ce să spun? Şi pe mine m-a afectat criza şi nu am venit din „munca” la EgoPHobia şi din cele 4 cărţi pe care le-am produs. Dar asta îmi dă o oarecare doză de libertate pentru că nu trebuie să mulg un stăpân. Personajele nu simt nici o eliberare, când mlaştina le suge venitul, dimpotrivă se comportă haotic, determinist şi psihanalizabil. Reacţia lor este oarecum normală – şi m-am săturat de cei care sunt blestemaţi de mediocritate. Mama este deprimată şi puberul deprimant. Străinul misterios n-are, în schimb, un aer melancolic dar şi traseul său e previzibil: unii are face şi mai mult pentru a avea acces la împreunare. El mizează pe cartea alcoolului (the way to the pussy leads through alcohol) şi a eficienţei masculine, dublată de performanţa economică. De ce vedem un film pe o temă atât de banală? Morala secundară: orice ai face, mlaştina te va înghiţi de viu. Numai că personajele noastre nu prea fac nimic.


Portocala mecanică (r. Stanley Kubrick, 1971). Filmul total. La fel ca Fight Club, filmul este structurat în două părţi: prima este dedicată violenţei, a doua – recuperării. Alex (interpretat genial de Malcolm McDowell), şeful unei bande de huligani, ce are ca specialitate bătaia şi violul (jaful fiind secundar), este un meloman autentic, ce iubeşte în special Simfonia a Noua beethoveniană. De la muzică (un hobby neobişnuit pentru un infractor) porneşte şi conflictul cu banda sa, care până la urmă îl trădează, Alex ajungând la închisoare pentru crimă. Apologia nihilistă a violenţei din prima parte e dublată de o enormă ironie, pe care o percepem dacă aplecăm urechea la coloana sonoră. Parodia lui Alex la interpretarea lui Gene Kelly a piesei Singing in the Rain poate fi cea mai bună scena a filmului: o combinaţie dintre balet, înzestrare fizică, violenţă, grotesc, abilitatea şi mândria de a fi un monstru şi superbie de animal de pradă. A doua parte e în esenţă un manifest anti-psihiatric şi o satiră a societăţii contemporane, esenţializată în simbolul Saturnaliilor: foşti infractori ajung poliţişti; homeleşii bătrâni sunt capabili să linşeze un tânăr; victimele mai primesc o palmă peste faţă în timp ce criminalii sunt integraţi în sistem şi primesc laurii. Mai mult, familia lui Alex probabil îşi bea ceaiul cu cea a lui Gregor Samsa. Totuşi să nu ignorăm mesajul sinistru ascuns sub masca grotescului: ce preferi, două săptămâni de iad pur sau doisprezece ani de purgatoriu? Alex alege iadul dintr-o clipită!

Citeşte aici ce scriam despre Portocala mecanică în 2004.

Stefan Bolea

Tiff – Ziua 4

Posted by Ştefan Bolea On June - 5 - 20122 COMMENTS

Die Puppe (r. Ernst Lubitsch, 1919). M-a lăsat rece comedia lui Lubitsch, deşi sunt un admirator al filmului mut. (Poate ar trebui să se înţeleagă horror & sf mut.) Deşi tema (de acum 93 de ani!) este actuală, pentru că păpuşa gonflabilă se adresează tot misoginilor şi burlacilor, cum citim într-un promo din film (celor care nu au acces direct la sex, ar spune Onfray), nu gust genul acesta de producţie, care anticipează comedia romantică clasică. Intriga este oarecum oedipiană (bărbatul care fuge de căsătorie sub poalele mamei, apoi la mănăstire, ca Ofelia), ce dezvoltă motivul unei purităţi anxioase de eternul feminin şi peste ea se suprapune tema dublului (o femeie poate fi o păpuşă & unii se îndrăgostesc de Barbie şi apoi descoperă în spatele arhetipului un companion de nădejde, poate chiar o a doua mamă). Ce am admirat la Lubitsch, în ciuda siropului cu care ne va obişnui Hollywood-ul: satira lăcomiei şi a avariţiei. Aici este de neîntrecut probabil din pricina unei educaţii protestante agnostice. Călugării hulpavi, care visează 300.000 de franci să-şi ia mai multe costiţe şi care visează să le danseze o păpuşă la bară – avem aici un Eulenspiegel de nota 10!


Kuma (r. Umut Dag, Austria, 2012). Primul film de la Tiff care mi s-a părut cu adevărat slab. Mai grav că este chiar din competiţie. Aproape că mi-a uşurat conştiinţa rea, pe care o aveam, că am văzut doar 30% din filmele selectate pentru premiul festivalului. Am văzut producţii teutone-otomane geniale, ca Gegen die Wand sau ca Auf der anderen Seite. Kuma nu poate intra în această categorie. Avem doar clişeul codului cultural, astfel că mergem la film ca să facem antropologie şi să ne mirăm ce tabu-uri au alţii (defect de care nu scapă cele mai multe filme româneşti, care invită spectatorul străin să se amuze de balamucul mioritic; probabil din pricina exemplului negativ al megalomaniei comuniste nu vom avea multă vreme de acum un film românesc Mare). Conform unui obicei turcesc bizar, Ayse (Begüm Akkaya) devine a doua soţie (kuma) a unui bărbat în vârstă, ca să substituie virtuala absenţă a primei soţii bolnave de cancer. Nu mi-a plăcut interpretarea lui Akkaya, în sensul că detest clişeul pe care îl subînţelege: cel al omului bun, care se distinge prin blândeţe şi amabilitate. „Omul bun” este doar o mască pentru monstrul din dulap, care îşi urmăreşte obsesiv interesul iar altruismul şi compasiunea vor fi întotdeauna excepţii. După cum se vede în final, „buna” Ayse ascunde ceva, Eros-ul fiind o motivaţie mult mai intensă decât loialitatea faţă de o familie, căreia, la urma urmei, nu-i datorează nimic. Occidentalul moralist va suspina condescendent şi va conchide: nu poţi să-ţi iei a doua soţie ca şi cum ţi-ai lua al doilea căţel.

Ştefan Bolea

A murit Wislawa Szymborska

Posted by Sorin-Mihai Grad On February - 3 - 2012ADD COMMENTS

Wislawa Szymborska a fost o poetă poloneză laureată a Premiului Nobel în 1996. Câteva poeme de-ale ei traduse de Axel H. Lenn aţi putut citi în EgoPHobia #7.

EgoPHobia #31 e online

Posted by Sorin-Mihai Grad On July - 26 - 2011ADD COMMENTS

cuprinzând:

 
 
 
~ editorial
>>> Ştefan Bolea – Writer’s block [followed by writer’s rush & final block] [RO] / [EN – translated by Oana Popovici] / [PT – tradução de Oana Popovici]

 
~ invitat
>>> *** – Cătălin Ghiţă – prezentare
>>> Petrişor Militaru – Interviu cu Cătălin Ghiţă
>>> Petrişor Militaru – Ipostaze ale terorii în literatura română
>>> Ştefan Bolea – Welcome to My Nightmare
>>> Cristina Nemerovschi – Artistul – un chip al spaimei
>>> Cătălin Ghiţă – Apocalipsa prin noi înşine
>>> Cătălin Ghiţă – Postfigurări

 
~ articole
>>> Sorin-Mihai Grad – Noi vs ei [rubrica “egoZaur”]
>>> iQ666 – Probleme de chimie [rubrica “minDisecţii”]
>>> Morgothya – Eu, Cititorul [rubrica “cronica nihilistei”]

 
~ critică
>>> Cristina Nemerovschi – iubirea e. şi atât
>>> Eugen Bartic-Bogdan – O evadare din postmodernism: realismul magic la Ştefan Agopian
>>> Petrişor Militaru – Exerciţii de rafinament
>>> Petrişor Militaru – Literatura latină creştină: perspective transdisciplinare
>>> Gabriel Nedelea – Mi-e prieten adevărul, dar mai prieten mi-e Platon
>>> Sorin-Mihai Grad – Cauţi o carte pe măsura ta?
>>> Sorin-Mihai Grad – Believe in NoThing

 
~ proză scurtă
>>> Bruce Benderson – Convalescenţă
>>> Catherine Texier – Lecţii ruseşti [traducere: Alina-Olimpia Miron]
>>> Matei Bîtea – Întoarcerea acasă
>>> Tsipi Keller – Profetul de pe strada nr. zece [traducere: Alina-Olimpia Miron]
>>> Nava Renek – Mamoud [traducere: Zenovia Popa]
>>> Carmen Firan – Copacul emigraţiei
>>> Ştefan Bolea – 1 la 1 cu LeBron James
>>> Igor Ursenco – Bath watch
>>> Robert Fenhagen – Ochi de pisică [traducere: Mircea Filimon]

 
~ short story
>>> Bruce Benderson – Convalescence
>>> Catherine Texier – Russian Lessons
>>> Matei Bîtea – The Homecoming [translated by: Wendy Stein & Mirona Palas]
>>> Tsipi Keller – The prophet of tenth street
>>> Nava Renek – Mamoud
>>> Carmen Firan – The Immigration Tree [translated by: Pat Earnshaw & Dorina Burcea]
>>> Ştefan Bolea – 1 on 1 with LeBron James [translated by: Caroline Carver & Mircea Filimon]
>>> Igor Ursenco – Bath Watch [translated by: AC Clarke & Laura-Cristina Badea]
>>> Robert Fenhagen – Cat Eyes

 
~ poezie
>>> RD Armstrong – poeme [traducere: Chris Tanasescu]
>>> Gabriel Nedelea – poeme
>>> Alice Drogoreanu – poeme
>>> Ernesto Carrion – poeme [traducere: Simona Dăncilă] [rubrica “fereastra latină”]
>>> Michel Martin – poeme
>>> Daniel Sur – un Diavol special[I]
>>> Fernando Pessoa – poeme [traducere: Adrian Grauenfels]

 
~ proză
>>> Kaos Moon – Scrisori pentru Rita [fragment]
>>> Dorin Mureşan – Oraşul nebunilor [fragment]
>>> Cristina Nemerovschi – Ce a păţit A. după ce a ars-o o săptămână ca scriitor de succes
>>> Eugen Bartic-Bogdan – Testamentul unui nou-născut [fragment]
>>> Andrei Velea – noiembrie cu o voce pe fundal
>>> Nicolae Stoiculescu – Eroul

 
~ filosofie
>>> Marius-Iulian Stancu – Conştiinţa poetică cinematografică [rubrica “ca prin oglindă”]
>>> Andrei-Claudiu Hrişman – Eutanasia – paradoxul democraţiei [rubrica “bioPHObia”]
>>> Cristina Nemerovschi – De ce este Moritz Schlick filosof analitic?
>>> Ana Bazac – Respect of Time, Ethics and Sustainable Development
>>> Ioana Baciu – Frumosul evenimenţial, ca valoare-scop pentru starea-de-bine a omului contemporan
>>> Gorun Manolescu – Trei tendinţe în Postmodernitate [rubrica “postmodernitate versus postmodernism” [XXV]]
>>> Patrick Călinescu – Un exerciţiu de eidotomie

 
~ English
>>> Chris Tanasescu – Boysgirls by Katie Farris, or the Power of Allegorical Fiction through Theory and Poetry
>>> Irina Du Plessis – Evil Blood
>>> Sorin-Mihai Grad – poems [translated by: Stella Davis & Mădălina Moţ]
>>> Gelu Vlaşin – poems [translated by: Margaret Wilmot & Mirona Palas]
>>> Andrei Ruse – poems [translated by: Nigel Walker & Loredana Matei]

 
~ experiment
>>> Adrian Grauenfels – Avi Shein-poet stradal