Programul ICR Berlin din octombrie 2010

Written by


am primit la redactie

COMUNICAT DE PRESA

Vă transmitem informaţii despre programul Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin în luna octombrie 2010 (manifestări proprii, cooperări şi parteneriate):

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin îşi deschide seria de manifestări culturale din această lună la data de 2 octombrie, orele 20.00, cu un concert de jazz al duo-ului Uli Lenz (pian) şi Ed Schuller (contrabas), intitulat „Is there a life after the Bradley’s”. Evenimentul face parte din seria de concerte „All About Jazz” ale Şcolii de muzică Leo-Borchard şi va fi transmis în direct pe postul de radio Deutschlandradio Kultur.

Duo-ul de jazz este cel mai recent proiect a doi prieteni, care colaborează şi ca muzicieni de mulţi ani. Astfel, Ed Schuller apare ca basist pe două dintre albumurile de trio ale lui Uli Lenz: Echoes of Mandela şi Good Bye Venus. Prima dată când Lenz şi Schuller au lucrat împreună ca duo a fost în anul 2003 la Casablanca. Cei doi reînvie în acest concert tradiţia vechiului club de jazz Bradley’s din New York, care a fost din 1969 până la închiderea sa din 1996 adresa de referinţă a acestui valoros duo pian-contrabas.

În cadrul Târgului de Carte de la Frankfurt ICR Berlin “Titu Maiorescu” sprijină prezentarea cărţii Norei Iuga: Sexagenara şi tânărul, tradusă în germană de Eva Ruth Wemme şi publicată anul acesta la editura Matthes&Seitz din Berlin şi volumul de interviuri Povestea zilelor noastre de Adriana Cârcu, publicat cu sprijin CENNAC la editura WaRo în anul 2010. Nora Iuga îşi va prezenta cartea atât în data de 6 octombrie, ora 20.00, cât şi pe 7 octombrie, ora 17.00 la standul românesc. Prezentarea cărţii Adrianei Cârcu, dedicată unor importanţi artişti români stabiliţi în străinătate (Eugen Gondi, Georgine Kares, Valeriu Sepi, Inge Meyer, Răzvan Georgescu, Walter Roth, etc.) este programată pentru 10 octombrie, ora 11.00.

La data de 8 octombrie, ora 19.30 va avea loc la sediul institutului vernisarea expoziţiei “Banatul de-a lungul timpului”, însoţită de o conferinţă a dr. Annemarie Podlipny-Hehn, istoric de artă şi scriitor, care îşi va prezenta cu acest prilej şi romanul “Da-Sein” şi volumul bilingv “Temesvar-Timişoara”.

Prin expoziţia “Banatul de-a lungul timpului” se aduce un omagiu întregii opere a lui Hans Holl (unul dintre cei mai importanţi fotografi din Banat), pentru a scoate în evidenţă capacitatea sa de a sintetiza nu numai imaginea exterioară, plăcută a vieţii la ţară din Banat, ci şi cea mai profundă, a înfrângerilor şi încercărilor la care a fost supusă minoritatea germană – războiul, refugierea din 1944 şi deportarea şvabilor bănăţeni în Bărăgan, în 1951.

În data de 12 octombrie se deschid, tot la sediul institutului, cursurile de limba română pentru începători cu cunoştinţe de bază şi începători. Cursurile, ţinute de lector dr. Valeriu Stancu sunt o continuare a modulului octombrie-decembrie 2009 şi durează până la data de 16 decembrie 2010.

Următoarea manifestare din luna octombrie, organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român “Titu Maiorescu” din Berlin va fi conferinţa dedicată lui Eminescu, din data de 22 octombrie, ora 18.00, la Consulatul General al României din München şi susţinută de dr. Ilina Gregori şi dr. Markus Bauer. Prezentarea cu moto-ul «Vreme trece, vreme vine, toate-s vechi şi nouă toate» este dedicată operei «poetului naţional», din perspectiva perioadei petrecute de Eminescu la Berlin (1872-1874). Conferinţa face parte din seria de manifestări « Zilele Culturii Române 2010 » de la München.

Ultima manifestare din luna octombrie va fi concertul ensemble contempo paris: Mihaela Smolean (vioară), Alina Petrescu (vioară), Teodor Coman (violă), Radu Nagy (violoncel), Cristian Niculescu (pian), din 25 octombrie, ora 20.00. Concertul va avea loc la fosta Fabrică de Ciocolată din Oranienstraße din Kreuzberg şi va avea în program Robert Schumann: Cvartetul op.47 pentru pian în mi bemol major şi Cvintetul op.44 pentru două viori, violă, violoncel şi pian.

Alte manifestări:

Duminică, 10 octombrie, 18.00:
Concert
Locaţie: Freie Hochschule Mannheim

Orestie II – Operă de Aurel stroe
Concert al Filarmonicii „Banatul“ din Timişoara
Ca introducere va fi prezentat începând cu orele 16.00 filmul „Aurel Stroe“, un documentar despre cum se lucrează la un concert de vioară. La ora 17.15 Angelika Kohli-Stroe (soţia sa) va ţine un discurs introductiv despre operă. Manifestarea este sprijinită de Forumul Internaţional de Cultură din România – care finanţează şi prezentarea operei în alte şapte oraşe din vestul Europei (Basel, Paris, Strassbourg, Karlsruhe, Stuttgart şi Hamburg).
Orestie II a fost scrisă de Aurel Stroe între 1974-1977 şi nu a mai fost jucată după premiera din 1979 de la Avignon. Opera marchează un „realism al structurilor, al desfăşurării şi devenirii acestora“, la care autorul preia „transformarea într-o catastrofă a operei însăşi şi nu redarea prin operă a unei imagini artistice a catastrofei“ (Aurel Stroe). Acest nivel al infrarealismului este poate una dintre puţinele căi către o înţelegere neasumată într-o epocă în care totul a fost spus. Aurel Stroe este un cercetător al spaţiului sonor şi un martor al păstrării spaţiului interior.

Cu cele mai bune gânduri,

Echipa ICR «Titu Maiorescu» Berlin

Institutul Cultural Roman “Titu Maiorescu”-Berlin
Tel. +49-30-890 61 987,- 890 91 232; Fax. +49-30-890 61 988
e-mail: office@rki-berlin.de

Tags: , ,

Posted on: September 30, 2010

Filed under: anunturi culturale

Comments

No Comments

Add a Comment

Name *

Mail *

Website