"Imperiul în Oglindă" – fragmente-n tiuk!

Written by


anunţ sosit la redacţie:

Editura Cartier si Revista Tiuk! prezinta:

Avanpremiera Editoriala – Imperiul in Oglinda. Strategii de mare Putere in Statele Unite si Rusia,

un volum de Didier Chaudet, Florent Parmentier, Benoit Belopidas

Cititi in numarul actual al revistei „Tiuk!” un fragment din „Imperiul in Oglinda”, in avanpremiera editoriala

La momentul revenirii Rusiei pe scena internationala, ideea de imperiu a cunoscut o reinnoire in ochii intelectualilor care cautau sa influenteze marile puteri, fie ca acestia erau neo-conservatorii de la Washington, fie neo-eurasistii de la Moscova. Analiza traditiei politice in care se inscriu acestia din urma scoate la lumina niste imperii care nu-si dau numele si care tradeaza mult nationalism in spatele retoricii imperiale. Imperiul in Oglinda. Strategii de Mare Putere in Statele Unite si Rusia este un aprofundat studiu geopolitic care incearca sa defineasca gradul de convergenta dintre acesti intelectuali si politica externa a celor doua mari puteri – Statele Unite si Rusia – care deseneaza viitorul ordinii internationale.

„Publicarea Imperiului in Oglinda arunca o lumina inedita si originala asupra genezei intelectuale a ideii de imperiu si asupra impactului sau actual in Statele Unite si in Rusia, prin analiza influentei grupului neo-conservator de la Washington si a grupului neo-eurasist de la Moscova.”

Philippe Conde pe Diploweb.com

„Lucrarea Imperiul in Oglinda este o tentativa curajoasa de analiza a doua curente ideologice in doua state care prin traditie nu sunt ostile ideii de imperiu. Viziunea mesianica asupra istoriei si viitorului privind Statele Unite si Rusia justifica in parte interesul autorilor pentru aceste doua potentiale imperii. Istoria nationala devine, din aceasta perspectiva, piatra de temelie a constructiei imperiale, iar interpretarea acesteia justifica si intareste postulatul unui exceptionalism national. Statele Unite, apostolii autoproclamati ai valorilor democratiei occidentale, si Rusia, animata prin traditie de o misiune pe care ea o considera culturala si civilizatoare, sunt doua state care inca mai prezerva aceasta viziunea profetica asupra propriei lor existente.”

Vassily A. Klimentov, pe Nonfiction.fr

Didier Chaudet, Florent Parmentier, Benoit Pelopidas, Imperiul in Oglinda. Strategii de mare putere in Statele Unite si in Rusia, Traducere de Gabriela Siclovan, Editura Cartier, Colectia „Cartier Istoric”, 2008, 338 p.

Didier Chaudet – Politolog, specializat mai ales in istoria Asiei Centrale. Licentiat al Sciences Po Paris, este in prezent doctorand la aceasta institutie. A studiat relatiile internationale la Universitatea Al Farabi din Almaty (Kazahstan) in perioada 2005-2006. A efectuat mai multe sejururi in Statele Unite ale Americii si in lumea musulmana. A fost Fox International Fellow la Universitatea din Yale in perioada 2006-2007. Este specializat in probleme de istorie si politologie privind Asia Centrala, Orientul Mijlociu si Statele Unite ale Americii. Didier Chaudet este interesat de impactul marilor puteri asupra zonelor geopolitice instabile. Este autorul volumului Les neoconservateurs americains face a l’Islam (UniversCites, 2005) si coautor al lucrarii Imperiul in Oglinda. Strategii de Mare Putere in Statele Unite si Rusia (Editura Cartier, 2008). Didier Chaudet este initiatorul, unul din membrii fondatori si presedintele proiectului Euro Power / Europe Puissance.

Florent Parmentier – Doctorand in stiinte politice la Institutul de Studii Politice din Paris si asistentul profesorului Zaki Laidi la Centre Europeen. Este licentiat al Sciences Po Paris. Florent Parmentier a fost lector la Academia de Relatii Internationale si de Studii Diplomatice din Chisinau in 2000 si asistent al cursurilor de Relatii Internationale pe lânga centrul universitare din Nancy in perioada 2004-2005. Este membru al consiliului de administratie al asociatiei franceze de studii ucrainene (AFEU). Analist politic pentru portalul francofon Moldavie.fr, el este cofondatorul centrului de afaceri franco-moldovenesti. Interesele sale de cercetare includ studiul PESC, al periferiei europene (Rusia, Ucraina, Republica Moldova) si problema Statului in relatiile internationale. El este, de asemenea, unul din membrii fondatori ai Europe Power / Europe Puissance. Florent Parmentier este autorul volumului La Moldavie a la croisee des chemins (Paris, Editoo, 2003) si coautor al lucrarii Imperiul in Oglinda. Strategii de Mare Putere in Statele Unite si Rusia (Editura Cartier, 2008).

Benoit Pelopidas – Politolog, specialist in probleme de aparare. Licentiat al Sciences Po Paris, prepara in prezent o teza in co-tutela cu Universitatea din Geneva. Din 2005 este asistentul universitar al profesorului Ghassan Salamé la Institutul de Studii Politice din Paris si asistent universitar la Universitatea din Geneva din noiembrie 2006. Cercetarile sale privesc pululatia nucleara, stapânirea armamentului, denuclearizarea si, in special, normele in contextul relatiilor internationale. Benoit Pélopidas este coautor al lucrarii Imperiul in Oglinda. Strategii de Mare Putere in Statele Unite si Rusia (Editura Cartier, 2008).

Colectia Cartier Istoric este o masa rotunda care reuneste viziunile istorice si politice contemporane si le pune fata-n fata. Rezultatul este aceasta colectie grea, tare, in care dezbaterea dinamica si teoria taioasa isi dau mina cu mult respect.

In Colectia Cartier Istoric au mai aparut: Sylvain Kahn, Geopolitica Uniunii Europene, 2008; Vladimir Besleaga, Constiinta nationala sub regimul comunist totalitar (RSSM: 1956-1963), 2008; Sebastien Laurent, Serviciile secrete. Puterea si informatia secreta in lumea moderna, 2008; Lumea in 2020. O schita a viitorului global prezentata de Consiliul National de Informatii al SUA, 2008; Catherine Durandin, CIA – Cinci ani de furie, 2008; Michel Pastoureau, Ursul. Istoria unui rege decazut, 2007; Catherine Durandin, Statele Unite, mare putere europeana, 2007; Robert Deliege, O istorie a antropologiei. Scoli, autori, teorii, 2007.

Editura Cartier

V-am introdus in baza noastra de date pentru că am considerat că sunteţi interesat(ă) de noutăţile Editurii CARTIER, iar dacă adresa dumneavoastră de e-mail a ajuns din greşeală la noi, ne cerem scuze si va rugam sa ne trimiteti un reply cu mentiunea DEZABONARE. Va multumim.


Igor Mocanu

Cartier Publishing House – PR Manager
(+40) 0722 85 34 05
imocanu@cartier.md
www.cartier.md

Posted on: September 22, 2008

Filed under: anunturi culturale

Comments

No Comments

Add a Comment

Name *

Mail *

Website