Rekonstruktion. Filmland Rumänien

Written by


Trei metropole germane au fost cucerite de “Rekonstruktion. Filmland Rumänien”.

În primele două zile, sălile de cinema au fost pline şi publicul entuziasmat de selecţie.

 

La Zeughaus Kino, celebra sală de cinema, care face parte din nu mai puţin celebrul Deutsches Historisches Museum din Berlin, s-a inaugurat primul mare eveniment cinematografic iniţiat de ICR Berlin. Directorul de la Zeughaus, istoricul de film Jorg Friess a mulţumit organizatoriilor pentru “acest festival de film românesc, care a fost pentru mine, un adevărat cadou de Crăciun. Rezonanţa filmelor româneşti în Germania este imensă şi programarea lor în cinematograful meu, m-a onorat şi bucurat în acelaşi timp”.

 

Dieter Kosslick, directorul Festivalului de Film de la Berlin, a ţinut şi el să sublinieze că “filmele româneşti sunt aşteptate la Berlinale”, reamintind că anul acesta filmul Dacă vreau să fluier, fluier a câştigat Ursul de aur. “Legătura mea cu România a început cu mulţi ani în urmă, când Cristina Hoffman m-a adus la Bucureşti să-l întâlnesc pe Francis Ford Coppola. Apreciez enorm filmele venite dintr-o ţară mică, care face parte din Europa Centrală şi de la care aşteptăm şi anul acesta o participare la festivalul de film de la Berlin”.

Venirea lui Dieter Kosslick, care se afla în plină selecţie pentru Berlinale, a fost un semn de înaltă apreciere a filmului românesc. 

 

Deschiderea a fost făcută de scurt-metrajul Colivia, în prezenţa regizorului Adrian Sitaru, urmat de filmul Marţi, după Crăciun de Radu Muntean. 

Grupul muzical Popa Șapkă, invitat să susţină un concert în cadrul festivalului, a cucerit şi el un numeros public în Roter Salon din Berlin Mitte.

 

La Hamburg, al doilea oraş ca dimensiune după Berlin, a avut loc premiera filmului lui Florin Şerban Dacă vreau să fluier, fluier, la Metropolis, cinematograf care face parte din prestigiosul lanţ Kinemathek. Au elogiat deasemnea filmul românesc Martin Aust, directorul sălii, şi Eva Hubert, directoarea fondului de subvenţie cinematografică, Filmförderung Hamburg, partener al evenimentului. După proiecţție, a urmat o discuţie prelungită între protagonista filmului, actriţa Clara Vodă, şi numerosul public prezent.

 

În aceeaşi seară, la Stuttgart, a avut loc premiera filmului lui Radu Muntean, Marţi, după Crăciun, în alt celebru cinematograf, Delphi Arthaus Kino, eveniment promovat de Radio Freies Stuttgart.

 

“Rekonstruktion. Filmland Rumänien” prezintă toate filmele subtitrate în limba germană, element atractiv atât pentru un public specializat cât şi pentru publicul larg.

 

Cele mai importante posturi de radio naţionale, Kulturradio, Deutschlandradio, Radioeins, au rezervat pentru “Rekonstruktion. Filmland Rumänien” spaţii ample şi generoase de interviuri şi ştiri. 

 

Datorită importantului partenariat încheiat de ICR Berlin cu WallAG, promovarea festivalului a avut loc pe impunătoarele suprafeţe berlineze de tip City Light Poster, cele 200 de billboards care au împânzit Berlinul atragând necontenit atenţia locuitorilor oraşului asupra evenimentului cinematografic şi asigurând astfel săli pline seară de seară.

 

 

 

 

Rumänisches Kulturinstitut „Titu Maiorescu“ Berlin

Koenigsallee 20 a, 14193 Berlin

Tel.: + 49 (030) 890 61 987;

Fax: + 49 (030) 890 61 988;

E-mail: office@rki-berlin.de

 

Tags: ,

Posted on: December 20, 2010

Filed under: anunturi culturale

Comments

No Comments

Add a Comment

Name *

Mail *

Website

shoes of the fisherman the