Lansare – Poezie & filosofia filmului cu Marius-Iulian Stancu vineri, 15 aprilie, la Légère Cafe

Written by


Editura Herg Benet vă invită vineri, 15 aprilie, de la ora 19, la Cafe Légère din Piața Rosetti nr. 5 (lângă Hotel Banat) pentru lansarea volumului de versuri „întoarcerea în pivniță” de Marius-Iulian Stancu.

Marius-Iulian Stancu debutează în poezie cu acest volum de poezie original și expresiv în care „totul se reinterpretează” (Marius Ghilezan) și care a stârnit deja numeroase reacții pozitive.

“filme s-au tot făcut. mă întreb însă dacă s-ar putea face un film după o carte de poezie.

întoarcerea sa în pivniță este o mărturie despre adevăr, doar că aici survine o schimbare. adevărul pe care îl găsește el în lumea reală este durere, suferință, tristețe, în nici un caz nu seamănă cu acel adevăr frumos și luminos de care ne vorbea Platon. iar come-back-ul său în pivniță nu este bucuria aflării adevărului ci dezamăgirea produsă de acesta (rănile rămase la suprafață/în acceleratorul de vindecare/ascuns sub epidermă). mesajul lui parcă spune că sunt nebun, sunt paranoic, dar adevărul acesta nu-mi place, prefer iluzia, prefer poezia din spatele adevărului (există armonie la suprafață//& lanterna magică își aruncă hainele strălucitoare/pe parchetul întunecat/în timp ce noi ne răsucim în pat/& adormim).

filmul lui Iulian Stancu împrumută garderoba unei povești romantice. personajele principale sunt el şi ea, prieteni, lume tânără, iar poveştile se construiesc în jurul unui univers ca o pivniţă. o peşteră modernă, tehnicizată, în care focul platonician este înlocuit cu ecrane de computer, LED-uri sau reclame de neon…în pivniţă sunt ritmuri electro, iar imaginile conduc spre mâini fosforescente, către noapte, clubbing, bere, mişcare…nu e un film simplu, nu e un film facil, nu vă aşteptaţi la o melodramă siropoasă sau la un thriller de acţiune. e ceva mult mai subtil.” (Leonard Ancuța, Platon filmează „întoarcerea în pivniță” )

“Cunoscut ca unul din promotorii filosofiei filmului în România, Marius-Iulian Stancu debutează cu un volum cinematic și original. Cartea sa apare pe fondul unui douămiism crepuscular, dând semnalul că o generație alternativă își caută forța de expresie.” (Ștefan Bolea)
“Volumul e o transă literară, nu poţi să nu intri în tripul său literar.” (Marius Ghilezan, BOOKiseala.ro)

“întoarcerea în pivniță” este un volum recomandat de revista EgoPHobia.
Volumul cu care debutează Marius-Iulian Stancu va fi prezentat vineri, 15 aprilie, de Marius Ghilezan alături de doi dintre cei mai interesanți tineri poeți actuali – Stoian G. Bogdan și Leonard Ancuța.

Marius Iulian Stancu s-a născut la 15 decembrie 1982, Bucureşti. A studiat o lună de filologie clasică, 1 an de neo-greacă, 2 ani de filosofie & 3 ani de teologie. Nu a absolvit nimic. Este colaborator permanent EgoPHobia, Poesis Internaţional & Tomis. A publicat poezie în EgoPHobia, Tiuk! & Tomis.

#

un tremur al mâinii purtat pe deasupra
e un gest bun & frumos
inutil

pe canapeaua roasă de miliardele de guri mici//nevăzute
lumina își repetă zilnic drumul
asemeni unui penitent

& eu nu pot sã îți vorbesc decât despre umilință
& amprentele iubirilor mele trădează masacrul
& fumul țigării din mâna ta dreaptă mărturisește
mai mult resemnarea//abandonul

în jocul ăsta fără miză
aproape imposibil să o dau în tragic
să doară mai mult decât e necesar
& trupurile noastre
în căutarea suprafețelor dure & reci
renunță în noaptea asta la control

dacă te uiți atent
dincolo
deasupra zonelor gri
& a hârtiilor lipite de asfalt
fără schemă
se contureazã mecanismul
i n d e p e n d e n t

(veni sancte spiritus)

Comments

No Comments

Add a Comment

Name *

Mail *

Website