din interviul cu invitaţii din EPH #19/20

Written by


×fragmente “cenzurate”×

4. Aveţi duşmani?
I1: Cred că da, dar nu mă bazez pe asta.
I2: Eu nu. Adică ar fi prea mult să spun că ar fi oameni care stau undeva şi scopul lor în viaţă e să mă omoare sau să mă distrugă. Tentative au mai fost, chiar şi la comentariile textelor existau ameninţări cu moartea, dar mă fac să râd, nu mă îngrijorează.

15. Vă citiţi reciproc cărţile înainte de a le trimite la tipar?
I1: Da, eu sînt fascinat de cum scrie I2 şi n-am răbdare să aştept să-l citesc dintr-o carte, intru în manuscrise, dar doar după ce textul e gata.
I2: Da, I1 este primul cititor al textelor mele. Şi ţin cont de părerea lui. Dacă el zice că e OK, atunci nu-mi mai fac griji. Îi citesc şi eu textele, dacă mi le dă.

23. Aveţi cărţi terminate pentru care n-aţi găsit încă edituri convenabile? Dacă da, aveţi în plan să le oferiţi cititorilor în versiune electronică, eventual contra unei taxe?
I1: Da.
I2: Da, mai am o carte de poezie şi una de proză scurtă. A, şi un volum cu interviuri cu soldaţii *** din Afganistan. Concret, încă n-am dat nimănui aceste cărţi. La un moment dat era vorba să apară cartea cu interviurile, dar s-a lungit româneşte şi lucrurile au fost lăsate baltă. Aş mai avea un volum de critică literară “***”, pe el l-aş publica în versiune electronică.

29. V-ar tenta burse de creaţie în străinătate? Dacă da, aţi încercat până acum să obţineţi? Dacă nu, de ce?
I1: N-am încercat, n-am avut niciodată nici o bursă, nici în străinătate, nici pe meleaguri mioritice. Cînd erau înscrierile taman eram la serviciu.
I2: Mă tentează. Nu am încercat până acum, dar am să încerc. Aşa aş putea să văd, măcar pentru un timp scurt, cum e să trăieşti din scris.

32. Am citit pe la voi păreri nu prea măgulitoare la adresa bisericilor şi religiilor. Sunteţi mândri că vă trageţi din maimuţe?
I1: Dacă-l întrebai asta pe tata îţi răspundea cam aşa: Eu – nu, poate tu. Religia e opiu pentru popor şi e foarte bună pentru a ţine prostimea în frîu, dar trebuie să fii foarte prost să fii fanatic religios.
I2: Mie îmi place cum zice Andy Ghost de la Altar (printre altele Altarul s-a destrămat prima oară din cauza rătăcirilor sau iluminărilor religioase): “Religia e curva cea mai mare a credinţei”. Să înţeleg că ai ceva cu maimuţele? Mie mi se par simpatice.

34. Ce păreri aveţi despre Varg Vikernes?
I1: Nu ştiu de cînd urăsc nazismul şi naziştii, dar am asta în sînge. Cred că în artă nu trebuie să existe limite, dar în viaţă sînt radical cu extremiştii. Din punctul meu de vedere nu ai nici un drept asupra vieţii altui om, oricît de insignifiant ar fi ăla, iar pedofilii şi gerontofilii nu au dreptul la libertate.
I2: Mie îmi plăcea la un moment dat Burzum. Dar se pare că e o victimă clară a confundării realităţii cu ficţiunea, cu lumea imaginară.

36. V-aţi pus problema să renunţaţi la a scrie literatură?
I1: Nu. Nu scriu din obligaţie, ci de plăcere. Mi-am propus să nu mai scriu poezie şi critică literară şi aproape că am reuşit, dar n-am să renunţ niciodată la scris, asta ar însemna că îmi refuz cea mai mare plăcere şi că nu mai am încredere în mine.
I2: Acum nu. Dar au fost nişte momente când mă gândeam la asta. Problema e că nu iese aşa “cum îţi pui problema”. Ori scrii, ori nu scrii. Cât timp nu scrii, înseamnă că ai renunţat (cel puţin temporar) la literatură.

###

cine sunt I1 & I2, ce se ascunde în spatele steluţelor din răspunsurile lor şi care au fost celelalte întrebări & răspunsuri veţi afla în curând.

Posted on: October 2, 2008

Filed under: EgoPHobia

Comments

No Comments

Add a Comment

Name *

Mail *

Website