ansel

Written by


încep poveştile mele de luni despre muzici cu o trupă care aş fi dorit să existe mai mult timp. îşi spuneau ansel şi din câte ştiu s-au destrămat la scurt timp după apariţia ep-ului de debut “380V”. ceva informaţii despre ei puteţi găsi aici, în rest urmele de pe net le-au cam dispărut. citisem despre ei c-ar fi rammstein‘ul românesc, dar după ce le-am ascultat piesele nu subscriu în totalitate la asta. influenţe există, dar băieţii nu s-au mulţumit să-i copieze pe ciudaţii nemţi care-ncepuseră să facă furori nu doar prin ţara lor, avînd o scânteie de originalitate care mă face să ascult cele doar 6 piese ansel pe care le am (5 de pe ep plus “cyborg”, pe care nu-mi mai amintesc de pe unde-am cules-o) cu plăcere, chiar şi după 10 ani. hit’ul ansel era “auslander” (îşi mai aminiteşte cineva refrenul “ja, ich bin ein auslander/viaţa mea atârnă de un fir de păr”?), cea mai rammstein‘istă piesă de pe “380V”. ansel nu şi-a ascuns influenţele, altfel nu-şi deschideau albumul de debut cu acest tribut adus (probabil) idolilor lor. puteau fi totuşi mai atenţi cu limba germană (corect e ausländer), dar apăreau complicaţii cu rimele. a fost primul lor cântec pe care l-am auzit, cred că la “întâlnirea de la miezul nopţii” deşi ansel au apărut şi în emisiuni mai paşnice şi pe la alte televiziuni. ulterior am ascultat tot ep-ul şi mi-au plăcut şi celelalte, chiar dacă erau cam altceva decât ce apreciam pe atunci. credeam că vor ajunge cineva pe anemica scenă rock românească, scoseseră un ep la o casă de discuri din mainstream, apăreau pe la tv şi radio, sunau modern şi legat (spre deosebire de voltaj, care încercând să adapteze mioriticeşte stilul rammstein‘ian au adunat bani & fani, dar s-au cam făcut de râs), aveau idei şi potenţial. dar n-a fost aşa. nu ştiu ce le-a determinat destrămarea, iar apoi am mai auzit doar că omul care presta la clape în ansel devenise unul dintre cei mai importanţi fabricanţi de hituri dance de pe piaţa muzicală mioritică. păcat că ansel n-a ţinut mai mult, de-ar fi s-o dau pe clişee aş spune că puteau scrie o pagină importantă în istoria muzicii rock de pe la noi, determinându-i probabil şi pe alţii să le calce pe urme, mai ales că pe la noi stilul acesta n-a chemat prea multe trupe. aşa, au rămas o prezenţă exotică şi izolată, care a lăsat 5-6 piese şi întrebări de genul “oare cum ar fi sunat un album întreg ansel?” la care cel mai probabil nu vom primi vreodată răspuns.

Tags: , ,

Posted on: August 11, 2008

Filed under: muzici_de_luni

Comments

 • Claudiu Lupascu

  17/03/2009 at 19:02


  Salut.

  Claudiu este numele meu. Am fost co-fondator al trupei Ansel, in 1994, pe atunci un grup care, din motive financiare canta “unplugged” 🙂 Mi-a placut articolul tau. Nu stiu de unde ai atatea informatii dar sunt adevarate… Am sperat pana in ultima clipa ca trupa nu va disparea de pe scena muzicala romaneasca chiar inainte de a spune tot ce are de spus… dar nu a fost sa fie. Pentru mai multe amanunte, poti sa-mi scrii la adresa: claudiu@xprinting.ro.

  Cu stima,

  Claudiu Lupascu

 • Elena

  04/10/2011 at 10:42


  Am auzit acu o saptamana cred melodia de care vorbesti pe City FM (post care din pacate acum numai exista).
  Foarte tare piesa 😀

 • [s]aint

  24/02/2012 at 01:28


  Salut Sorin,
  am ajuns aici cautand piesa Auslander, o piesa foarte reusita si foarte tare chiar si pentru anul 2012. Rugamintea mea este sa-mi spui te rog de unde pot face rost de toate cele 6 piese ale trupei Ansel, sau daca deja nu sunt obrazic sa-mi trimiti un link ceva pe mail.
  As cumpara cu mare placere albumul, dar nu cred ca il gasesc pe undeva..

 • eddie

  13/02/2018 at 22:25


  SUNTEM IN FEB 2018 foarte tare !!!
  Am tras piesa Auslander pe caseta de la un radio prin 1998 si tot ce mi aduc aminte e ca realizatorul a spus la sfarsit “ADICA CE A VRUT SA SPUNA CU ASTA? DE PARCA CE? TOTI SUNTEM NEMTOFILI? ”
  HA HA Foarte tare! Am cautat o cu shazamul si cu soundhound si pe youtube si pe google si n am casit deloc auslander. insa am gasit acest blog.
  Cineva spunea mai sus ca piesa tine piept anului 2012. Eu zic ca in tara asta piesa e de actualitate si in 2018.
  Te salut Sorin si salut si pe co fondatorul trupei Ansel, Claudiu.
  Traiasca non comercialul, traiasca mesajul, jos voltaj !!

 • eddie

  13/02/2018 at 22:26


  airtower3@yahoo.com

Add a Comment

Name *

Mail *

Website